Βατόμουρα, διατροφικός θυσαυρός

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
Αναρίθμητες μελέτες υποστηρίζουν οτι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία. Φαοίνεται να μειώνουν την πίεση, να προστατεύουν την καρδιά, να βοηθούν στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και να βοηθούν στην
ρύθμιση του βάρους.  Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του βατόμουρου και έτσι θα αντιληφθείτε γιατίς πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Θεωρείτε καλοκαιρινό φρούτο. Ωριμάζουν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη και έχουν αρκετά γλυκιά γεύση. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά(φλαβονοειδή) και περιέχουν ελάχιστα εώς και καθόλου λιπαρά. Τα 100γρ βατόμουρου προσδίδουν μόνο 25θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Αντιθέτως, περιέχουν 6.6γρ φυτικών ινών και 85γρ νερού. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πιο αναλυτικά η θρεπτική τους αξίας στα 100γρ.

Θρεπτικά συστατικά
Περιεκτικότητα ανά 100γρ
Λειτουργία
Νάτριο
2mg
Το νάτριο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης στα εξωκυτταρικά υγρά του σώματος, διατηρεί τη φυσιολογική πίεση του αίματος μέσω της επίδρασής του στον όγκο του αίματος.
Κάλιο
160mg
To Κάλιο ανήκει στα μέταλλα και είναι ο σπουδαιότερος ηλεκτρολύτης του ενδοκυττάριου χώρου. Σημαντικός ο ρόλος του στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα μυϊκά κύτταρα.
Ασβέστιο
41mg
Το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό των οστών, ενεργοποιεί τα ένζυμα, μεταδίδει τις νευρικές ώσεις, βοηθά στη σύσπαση μυών και είναι συστατικό κυτταρικής της μεμβράνης.
Μαγνήσιο
23mg
Αποτελεί συστατικό στοιχείο σε περισσότερα από 300 ένζυμα και έτσι συμβάλλει στις φυσιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, νευρομυικές, καρδιαγγειακές, και ορμονικές. Αποτελεί συστατικό των οστών και συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης στο μύ.
Φώσφορος
31mg
O Φώσφορος είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό, που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό οστών και δοντιών. Ενεργοποιεί τις βιταμίνες Β.
Σίδηρος
0.7mg
Σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς.
Ψευδάργυρος
0.2mg
Σημαντικός στον ενεργειακό μεταβολισμό, την ανοσοποιητική λειτουργία, τη σεξουαλική ωρίμανση, τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης.
Βιταμίνη C
15mg
Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού. Συμμετέχει στη σύνθεση της επινεφρίνης (αδρεναλίνη) ή οποία εκκρίνεται σε καταστάσεις stress.Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου Fe από τον εντερικό σωλήνα κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό
Βιταμίνη Ε
2.37mg
Ισχυρό αντιοξειδωτικό προλαμβάνει την εξέλιξη αρκετών χρόνιων νοσημάτων

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard υποστηρίζει οτι η κατανάλωση βατόμουρων προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση. Μάλιστα, συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου, όσοι καταναλώνουν μία μερίδα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 10%. Στις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως στην ομάδα των φλαβονοειδών που βρίσκεται στα βατόμουρα οφείλεται η παραπάνω ευεργετική επίδραση. Επίσης όσοι δεν έτρωγαν καθόλου βατόμουρα και ξεκίνησαν να καταναλώνουν μία μερίδα την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Η βιταμίνη C έχει και αυτή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου. Εξαιτίας των φυτοχημικών ουσιών(χημικές ενώσεις που απαντώνται με φυσικό τρόπο στα φυσικά τρόφιμα), που υπάρχουν στα βατόμουρα, προστατεύεται και ο εγκέφαλος. Μάλιστα, φαίνεται να επιβραδύνεται η απώλεια της μνήμης που επέρχεται με την ηλικία. Επίσης, τα φυτοχημικά συστατικά προσφέρουν προστασία στον οργανισμό έναντι πολλών μορφών καρκίνου. Η φύση πάντα δίνει την λύση. Φαίνεται πως η διατροφή μας είναι το φάρμακο μας και πρέπει να της δώσουμε την δέουσα σημασία.

Το είδαμε εδώ