Βλίτα, θησαυρός για τον οργανισμό μας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΛΗΤΑΤα πιο νόστιμα και γλυκά χόρτα της ελληνικής γης είναι επιτέλους στην εποχή τους και είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε επιτέλους την αλήθεια για το ταπεινό αυτό χορταράκι. Παρά τηχαμηλή τιμή και την αφθονία στην οποία το βρίσκουμε, το ταπεινό βλίτο είναι ένας
αληθινόςδιατροφικός θησαυρός
. Δεν είναι τυχαίο πως τα βλίτα, ένα φυτό γνωστό από τους αρχαίους χρόνους στους λαούς της Μεσογείου αλλά και της Ασίας, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή αγιουβέρδικη ιατρική σαν φάρμακο.
Πώς μας ωφελούν:
  • Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακώνπαθήσεων.
  • Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α, το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου,φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
  • Με 28 θερμίδες/100 γρ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!
  • Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει  να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.
Πώς τα ετοιμάζουμε:
  • Πολύ εύκολα στη διαχείριση τους και οικονομικά γίνονται ένα ωφέλιμο, καθημερινό πιάτο. Για να τα καθαρίσουμε, πετάμε μόνο τυχόν κίτρινα ή μαραμένα φύλλα και τα πολύ σκληρά κοτσάνια, αφού τα έχουμε πρώτα πλύνει σχολαστικά. Αν τα κοτσανάκια είναι πολύ τρυφεράπρέπει να βράζονται πρώτα και μετά από λίγο να προστίθενται τα φύλλα.
  • Όπως όλα τα χόρτα, τα προσθέτουμε σε βραστό νερό που κοχλάζει και προσπαθούμε να τα μαγειρέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα, ώστε να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.
Πώς τα μαγειρεύουμε:
  • Με τη δροσερή και γλυκιά γεύση τους συνοδεύουν υπέροχα τα κρεατικά αλλά  και τα  ψάριαμας, τηγανητά ή ψητά, σαν γαρνιτούρα  ή  σαν ζεστή σαλάτα με γενναία ποσότητα λεμονιού και ελαιόλαδου.
  • Στα νησιά τα φτιάχνουν βραστά με κολοκύθια, φασόλια και πατάτες ή σε παραλλαγή με ωμή ντομάτα, ενώ γίνονται-σε συνδυασμό με άλλα χόρτα- ωραιότατη γέμιση για πίτες αλλά και αυτόνομο χορτοφαγικό πιάτο, γιαχνί με σκόρδο, κρεμμύδια, κολοκύθια, κάρυ ή άλλα μυρωδικά.
  • Μέχρι και βλιτοκεφτέδες με δυόσμο μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα συνοδεύσουμε με κάποιο σκορδάτο ντιπ αλλά ακόμα και να τα χρησιμοποιήσουμε μέσα σε ένα εμβληματικό καλοκαιρινό πιάτο, την στραπατσάδα.
Πώς τα συλλέγουμε:
  • Υπάρχουν στην ελληνική φύση σε αφθονία όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν αποφασίσουμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας. Γενικά ο κανόνας για τα άγρια χόρτα είναι ο ίδιος με τα μανιτάρια: αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι βρώσιμο, δεν το κόβουμε.
  • Ιδίως με τα βλίτα ο κίνδυνος είναι αυξημένος, καθώς στην ίδια οικογένεια με αυτά ανήκουν δύο δηλητηριώδη φυτά, με παρόμοια εμφάνιση, η αγριοντοματιά και ο τάτουλας.
  • Συλλέγονται από τέλος Μαϊου μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Κόβουμε μόνο τιςτρυφερές κορυφές και προσέχουμε να μην ξεριζώσουμε το φυτό. Αντίθετα με τα περισσότερα υπαίθρια χόρτα, όπως τα ραδίκια, τα βλίτα μπορούμε να τα κόψουμε και χωρίς μαχαίρι, μόνο με τα χέρια μας.
  • Καλό είναι να μαζεύουμε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσουμε αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα το πολύ.
  • Συνίσταται να μην αποψιλώνουμε εντελώς μία περιοχή από τα βλίτα της. Μπορούμε να συμπληρώσουμε την επιθυμητή ποσότητα συλλέγοντας από άλλη γειτονική περιοχή, για να μην διαταράξουμε την φυτοκοινωνία.
Πώς τα καλλιεργούμε:
  • Όσοι διαθέτουμε χώρο στον κήπο ή το περιβόλι μπορούμε εύκολα να σπείρουμε βλίτα και να τα απολαμβάνουμε συχνά. Για να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να ευνοήσουμε την ανάπτυξη πλευρικών βλαστών κόβουμε τακτικά την κορυφή των φυτών και δεν ξεχνάμε να τα ποτίζουμε συχνά.
Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για να τα συλλέξουμε και να τα μαγειρεψουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι το παρεξηγημένο βλίτο είναι μία έξυπνη διατροφική επιλογή για όλο το καλοκαίρι!
Πηγές: toarkoudi.gr, fytokomia.gr, fugazigr.wordpress.com, diatrofisimera.gr, .organicallycooked.com