Το βύσσινο

Το βύσσινο είναι φρούτο αγαπημένο και στην κυριολεξία συνυφασμένο με τη μυρωδιά της μαστίχας και τη γλύκα της παγωμένης βανίλιας. Όσοι πρόλαβαν, θυμούνται τη σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα που πρόσφερε η οικοδέσποινα το κατακαλόκαιρο στους επισκέπτες της. 

Δεν ξεχνούν επίσης ότι το γυάλινο βαζάκι με το γλυκό βύσσινο γινόταν ανάρπαστο σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό και κρυβόταν επιμελώς σε κάποιο μυστικό ντουλάπι, ώστε να μην αδειάσει σε απρόβλεπτο χρόνο. 
Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του χρησιμοποιούνται συχνά σε φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.
Τα βύσσινα περιέχουν περισσότερα οξέα (κιτρικό και μηλικό) από τα κεράσια, γι αυτό είναι υπόξυνα και ονομάζονται και οξυκέρασα. Έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με τα κεράσια. Τρώγονται ευχάριστα, ραντισμένα με ρούμι ή κονιάκ και πασπαλισμένα με ζάχαρη.Τα κουκούτσια τους περιέχουν υδροκυανικό οξύ, ενώ έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα κεράσια. Είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από αναιμία, ενώ η βυσσινάδα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον πυρετό. 
Επίσης όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, χρόνια νεφρίτιδα και άλλες αρρώστιες των νεφρών, όταν τρώνε συχνά βύσσινα, τα ενοχλήματα υποχωρούν σημαντικά.
Το βύσσινο και οι ιδιότητες του
Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.
Δίνουν 47 θερμίδες / 100γρ, 
11.9 γρ. υδατανθράκες, 
81.5 γρ. νερό και 
1.7 γρ. φυτικές ίνες.