
Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Μεσογειακών λαών. Βρισκόμαστε στην περίοδο συγκομιδής τους καθώς η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Φυσικά, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε όλη την διάρκεια του χρόνου εφόσον αποξηραίνονται και έτσι αποτελούν σημαντική τροφή για το χειμώνα και μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα
στα κύρια γεύματα μας.
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτο- καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ.
Πλέον, τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα – μαύρα – κόκκινα – μωβ – πράσινα. Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.
Όλα όμως τα σύκα, ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, είναι θρεπτικότατα και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο με αποτέλεσμα να βοηθάνε στη ρύθμιση της πίεσης καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A,B,C. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.
Επίσης, τα σύκα κατέχουν ξεχωριστή θέση και στην γαστρονομία. Τα συναντάμε σε gourmet συνταγές ενώ ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, με αλλαντικά τύπου προσούτο αλλά και με διάφορα τυριά κυρίως σκληρά και αλμυρά όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την συμμετοχή του στη ζαχαροπλαστική με το παραδοσιακό σύκο ως γλυκό του κουταλιού, το όποιο αποτελεί ένα εξαιρετικό γλύκισμα.
Κλείνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμιδική αξία του σύκου είναι υψηλή (100γρ φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100γρ αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες ενώ το σύκο του κουταλιού (ένα σύκο) 55 θερμίδες) γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Ξυρά σύκα
Η επιστήμη της διατροφής αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητες των ξηρών καρπών, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το ξηρό σύκο και η ιατρική επιστήμη τεκμηριώνει τη συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπου.
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο.
Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων. Περίπου 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντληθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται το 7% των αναγκών σε πρωτεΐνες , το 17% σε ασβέστιο, 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο και ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας.
Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι 20-35 γραμμάρια.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών.
Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό- φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.
Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:
Σάκχαρα
|
55-60 g
|
Φώσφορος
|
163 mg
|
Πρωτεΐνες
|
4 g
|
Μαγνήσιο
|
91,5 mg
|
Λιπίδια
|
0g
|
Κάλιο
|
138 mg
|
Φυτικές Ίνες
|
6,7 g
|
Βιταμίνη Α
|
80 I.U.
|
Χοληστερόλη
|
0 mg
|
Βιταμίνη Β1
|
0,073 mg
|
Ασβέστιο
|
186 mg
|
Βιταμίνη Β2
|
0,072 mg
|
Σίδηρος
|
4,2 mg
|
Ενέργεια
|
217 kcal
|
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου , θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος , το οποίο με την κατάλληλη συλλογή , τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Το είδαμε παρκάτω: